Tips för din hemmaodling

Intresset för odling har sällan varit större, alla vill vi ha gröna växter omkring oss och det gäller oavsett om vi bor i hus eller lägenhet. Vissa av oss kanske till och med har ett sommarhus eller en kolonilott där du kan ta ut svängarna rejält med ditt odlande. Mest fördelaktigt är naturligtvis att ha tillgång till trädgård i någon form, men även en balkong kan erbjuda stora möjligheter.

Ätbara växter

En stor odlingstrend just nu är ätbara växter. Att skörda och tillaga det du själv har odlat är en väldigt speciell känsla som ger stor tillfredsställelse. Du kan bland annat prova att odla tomatplantor, bärbuskar, kål eller fruktträd, men det beror förstås på hur mycket plats du har och var du bor. Du hittar mycket online av det du behöver för odlandet. Det förenklar själva inköpen när du vet vad du letar efter.

Grönt på balkongen

Du som bor i lägenhet med eller utan balkong har inte ett lika stort utbud av växter du kan välja mellan att odla jämfört med dig med trädgård. Men även här går det att få både blommor och nyttoväxter att trivas. Exempel på relativt lättodlade och tacksamma balkongplantor är tomater, olika sorters chilifrukter, smakrika kryddväxter och vissa typer av nordiska så kallade superbär. Det sistnämnda kan exempelvis vara havtorn.