Kom igång med din odling

Oavsett om du bor på landet eller inte så kan odling vara riktigt roligt! Att få arbeta med händerna ute i landet kan vara toppen för både kroppen och knoppen. Du kanske dock är i det läget som så många andra att du tycker det skulle vara roligt, men att du inte riktigt fått till det ännu eller att det känns krångligt, men det behöver det inte vara.

Hösten är en perfekt tid att börja då det behövs göras lite arbete först där odlingen ska vara. Det är också inte för kallt ute samtidigt som du lätt kan se var i trädgården det passar bra att odla då mycket av växtligheten har börjat vissna. Men självklart kan du börja på våren eller sommaren också. Det viktigaste är att bara köra igång, fastna inte för mycket kring planeringen för då kommer det sannolikt inte att hända något. Att börja odla i pallkrage är perfekt för den som är ny på detta.

Ställ pallkragarna där det är soligt. Om du ska odla på gräs kan du vända det översta lagret i kragen. Täck botten med markväv eller tidningspapper. Blanda gärna planteringsjord med kogödsel för en bra grund. Sen har vi kommit till det du ska odla, nu börjar det roliga! Bär går utmärkt att odla, varför inte sätta ned jordgubbsplantor? Tänk på att täcka med nät så inte fåglarna tar bären. Andra saker du kan sätta i pallkragen är potatis, kryddor olika sallader och morötter.

Ett tips är att inte odla samma saker på samma ställe varje år, då jorden då kan utarmas. Försök att växla mellan, skriv gärna ned vad du odlat vart så du får en översikt. Vattna gärna med regnvatten och tänk på att det är bättre att vattna ordentligt än lite grann då och då. Lycka till med din odling!