Rätt stil på badrummet i lantvillan

Många gamla hus är byggda innan inomhusbadrum fanns och nuvarande toaletter och badrum är en efterkonstruktion med varierande resultat. Badrummet kanske byggdes på 70-talet och följer den stilen med plastmatta i brunt eller gult. När du tar itu med ett badrum har du möjligheten att byta stil till en som samspelar bättre med ett äldre hus.

Kakel och klinker

Den klassiska beklädnader för badrum är kakel och klinker. Det har lång hållbarhet och stor variation samt att det anses som lyxigare och finare än plastmattor. När du väljer kakel från en lång lista kan du filtrera för att hitta de som passar badrummet bäst. Metrokakel i halvförband är klassiskt och finns med platta eller fasade kanter. De fasade kanterna är traditionella i båda äldre kök och badrum. Färger är mer personligt och det är helt okej att gå utanför stilepokens ramar och välja sin egen favoritfärg. Annars rekommenderas vitt eller grått för en tidlös känsla och ett badrum som du inte blir trött på i längden.

Porslin

Handfat från förr finns att få tag på i begagnat skick. Problemet kan vara att de är utformade för två kranar vilket gör att du behöver blanda varm- och kallvatten i handfatet istället för i blandaren. I nyproduktioner finns modeller med ett hål och i standard diametermått. Toaletterna vid sekelskiftet hade vägghängda cisterner med en dragkedja för att spola. Vi rekommenderar inte att man köper dessa begagnat då de är riktiga vattentjuvar.

Nyproduktioner är mer effektiva och kräver mindre vatten för spola. Förr duschade man inte, man badade. I ett badrum med äldre stil passar badkaret bättre, gärna ett med tassar. Dåtidens badkar hade inga löstagbara fronter som dolde fötter eller avlopp, under art deco-perioden kom helgjutna kar där fronten var en del av badkaret men det kan vara svårt att rensa avloppet och städa. Idag kan du till och med köpa klassiska kopparkar!