Nytt tak till villan på landet

Att byta tak på huset kommer alltid att vara ett stort projekt som kommer att kräva både tid och pengar. Men då inget håller för evigt är detta är ett projekt varje hus förr eller senare kommer behöva. När det kommer till att välja tak finns det många alternativ, men vissa kanske passar bättre ute på landsbygden än andra.

Tegel – en riktig klassiker

Tegeltak är något som använts i Sverige ända tillbaka på 1100-talet. Den variant vi dock idag är mest bekant med är baserad på vingteglet, som dök upp här under 1600-talet. Tegel är ett hållbart material som med rätt skötsel kan hålla väldigt länge. Med tiden kan så klart trasiga pannor behöva bytas ut, men i det stora hela kan ett tegeltak hålla i flera generationer.

Gröna tak – gammalt men nytt

Så kallade gröna tak är om något ännu äldre än tageltak. Halm, vass, ag och liknande material har ju använts sedan urminnes tider och var mer effektiv än många nog skulle tro. Moderna göra tak är dock ett helt annan ingenjörskonstverk, även om principen förblir densamma. De har flera fördelar, som att dämpa ljud, isolera väl och bidra till ett grönare samhälle. Och ute på landsbygden passar det ju även perfekt ihop med den allmänna estetiken och får huset att se ännu mer ut som det är ett med naturen.