Köpa hus på landsbygden

Enligt en sammanställning av olika undersökningar och statistiker kan vi läsa att antalet som bor i städer ökar men allt fler vill bo på landet och de som flyttar, flyttar faktiskt från städer. Att städerna ändå blir större handlar om invandring och att det föds fler barn i städer än på landsbygden. Men frågar man folk skulle 2 av 3 hellre flytta till landsbygden med saker som familjeförhållande och kostnader hindrar dem från att flytta. Ett hus på landet blir alltså mer och mer attraktivt.

Utbud

Det är mindre utbud av hus på landsbygden. Många hus är ”upptagna” av äldre som inte vill eller har råd att flytta till mindre. Det börjar sakta men säkert ske ett generationsskifte och man tror att marknaden kommer att bli större inom de närmsta tio åren. Om du vill hitta ett hus på landsbygden måste du ha tålamod, speciellt om du redan bestämt vilken ort du vill bo på. Medan det kan släppas ett dussintals bostäder i och runt om Stockholm under en månad, kanske en småort har ett hus till salu eller ännu mer sällan. Det gäller att ha is i magen.

Besiktning

Du ska alltid besikta ett hus innan du genomför ett köp, oavsett åldern på huset. Om du själv kan se att taket läcker vet du att besiktningen inte kommer att ”gå bra”, men då betalar du istället för expertisen och rådgivningen som följer med yrkestiteln. Du och besiktningsmannen kan gå igenom alla åtgärder som krävs och hen kan tipsa om vad du ska tänka på och hur du ska prioritera.När det kommer till äldre hus kan det vara svårt att yrka på dolda fel om en stor brist dyker upp om några år. Alla material och funktioner får åldersavdrag och i gamla villor kan avdraget vara så stort att materialet eller funktionen anses vara förbrukad och därmed inte ett dolt fel. Hus som har renoverats av tidigare ägare kan dock anses vara i bättre skick och där är en dolda fel-försäkring lämplig för säljaren. Dolda fel-försäkringar är dock aldrig en anledning för dig som köpare att reducera din undersökningsplikt!